Museum Meermanno

1816b626-efbe-41be-b0a4-0d083a262c6dHet fraaie, beeldbepalende, 19e eeuwse pand van Museum Meermanno op de Haagse Prinsessegracht mag weer worden gezien. Koek & Reinders Schilderwerken kreeg de opdracht om in acht weken tijd restauratie- en onderhoudswerk uit te voeren aan de buitenschil van ’s werelds oudste boekenmuseum. “Een mooie uitdaging”, aldus mede-directeur Patrick Hoskens.

Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het pand en constateerde vorig jaar dat er aan het exterieur het nodige onderhoudswerk moest worden verricht. Voor het schilderwerk konden verschillende bedrijven inschrijven, waarna de keuze viel op Koek & Reinders. Direct na de zomer werd gestart.

Niet alleen het exterieur van de twee museumpanden maar ook van het koetshuis in de achtertuin (eveneens onderdeel van Meermanno) moest worden geschilderd. “Onderhoud was hard nodig. Vooral het schilderwerk aan de zonzijde van de panden had door de jaren heen veel van haar glans en uitstraling verloren en die voorzijde is toch een belangrijk visitekaartje van het museum”, aldus Patrick.

De schilders voerden zowel restauratie- als onderhoudsschilderwerk uit aan Meermanno. Ze kregen te maken met houten geveldelen, gestuukte gevels, hardsteen en metalen ondergronden (hekwerken, tralies, wijzers, duimen en gehengen). “In het verleden waren op de voorgevel enigszins andere kleuren aangebracht. Rijksvastgoedbedrijf besloot in 2006 de authentieke aanblik te herstellen en de originele okergele en oudgroene kleur terug te brengen. Naast het schilderen in de originele kleuren, hebben we op de gestuukte gevel de kleur Bentheimer grijs aangebracht. Dat geeft een heel mooie combinatie en zorgt voor een bijzondere uitstraling van het gebouw”, zegt Patrick.
Het werk omvatte niet uitsluitend schilderwerk. De schilders plaatsten in een aantal raamkozijnen monumentenglas, voerden kleine houtrotreparaties uit, ze verguldden en verzilverden het wapenschild met bijbehorende kroon boven de voordeur, brachten profileringen terug in de oude staat en zetten de museumbelettering op de voorgevel opnieuw in de verf. “We kwamen in dit project veel houtrot tegen door foutieve houtconstructies. Vooral in het koetshuis. Voor deze deelvervanging hebben we daarom een hierin gespecialiseerd renovatiebedrijf ingeschakeld.”

Een arbeidsintensieve klus voor de schilders was het restaureren van de 40 Louvreluiken die de buitengevels van het museum opsieren. Deze werden fasegewijs verwijderd en daarna in een speciaal hiervoor opgebouwde tent in een hoek van de binnentuin van het complex onderhanden genomen. “We wilden niet met deze luiken naar onze werkplaats rijden voor de opknapbeurt, want dan is de kans op beschadigingen groter. Vooral omdat we ze dan door het museumgebouw heen hadden moeten transporteren, waarbij je onderweg diverse hindernissen tegenkomt”, legt Patrick uit. “Bijna alle gehengen waren geoxideerd. Die hebben we losgehaald en waar mogelijk ontroest en behandeld. Sommige waren in zo’n slecht staat dat we ze moesten vervangen. Daarna zijn de luiken opnieuw in de verf gezet.”

Koek & Reinders Schilderwerken kreeg de opdracht al het schilderwerk met de kwast aan te brengen. Vanwege de authentieke aanblik mocht de kwaststreep ook zichtbaar zijn in de geappliceerde verf. Verffabrikant Nelf maakte het verftechnisch advies. Eerst werden de buitengevels van het museumcomplex grondig schoongemaakt met water en een mos- en algendodend bio-reinigingsmiddel. Na het uitvoeren van houtreparaties werd alle hout- en metaalwerk in de sneldrogende grondlak gezet en daarna afgewerkt met de lakverf, dat voor een bolle hoogglans zorgt. “Daar werd hier door de opdrachtgever ook om gevraagd”, zegt Patrick.
Op de gestuukte gevels (waaronder de beeldbepalende voorgevel van het museum) en de delen van hardsteen brachten de schilders de matte dispersiemuurverf aan. Dit product heeft een hoge buitenduurzaamheid.

Eind oktober werden de werkzaamheden afgerond, keurig voor de gestelde deadline. “De tijdsdruk was hier voor ons in feite het grootste ‘knelpunt’, maar door het grondige inspectiewerk dat we van tevoren hadden uitgevoerd wisten we precies wat we hier aan werkzaamheden konden verwachten. We hebben weer een prachtig project opgeleverd”, aldus Patrick