Letterzetten

336a290c-a1d8-4c82-b63f-7daaccd7f4dbAl een aantal decennia mag Koek & Reinders voor de protestantse Abdijkerk in Loosduinen de namen op het predikantenbord aanvullen. Een bijzondere opdracht. Op het bord worden in bladgoud alle predikanten vermeld die de hervormde gemeente Abdijkerk dienen of hebben gediend.

Het aanbrengen van dit soort teksten vraagt om specifieke kennis. Zowel voor het werken met de materialen als voor het werkelijke maken van de afzonderlijke letters. Een van onze decoratieschilders zet de teksten nog steeds met de traditionele mixtion van Charbonnel. Door hiervoor te kiezen is het mogelijk om de kleur en glansgraad aan te houden van de teksten uit het verre verleden.

Als de mixtion nog ‘pikt’, een vakterm voor ‘zo goed als gedroogd’, wordt het bladgoud aangebracht. Hiervoor gebruiken we de 23,75 karaat Rosenoble Doppelgold van Noris. Als zowel de mixtion als het bladgoud is uitgehard, kan het bladgoud met een goudstoffer worden gepoetst waarbij overtollig goud wordt verwijderd.

 
p1090016